Choose your country
Schultz pleit voor grenzenloze LZV's

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu blijft haar Duitse en Belgische collega’s bij iedere gelegenheid herinneren aan de mogelijkheid van grensoverschrijdende inzet van LZV’s. Schultz gelooft dat er ‘op termijn wel mogelijkheden ontstaat bij onze buurlanden’. Dat schrijft de minister in antwoord op Kamervragen van VVD en D66.

De minister laat in haar schrijven doorschemeren dat ze het jammer vindt dat ‘een meerderheid van het Europese Parlement de positieve impact van LZV’s niet erkent’. Juist daardoor blijven de interpretaties die lidstaten en lobbyisten geven aan de uitleg van richtlijn 96/53 EC, of LZV’s grenzen over mogen rijden, van elkaar verschillen. Schultz hecht echter aan de brief van Eurocommissaris Siim Kallas van juni 2012, waarin hij stelt dat de richtlijn internationale LZV’s niet in de weg staat, als twee naastgelegen lidstaten besluiten dat toe te staan. “Dit sluit aan bij onze juridische interpretatie en bij de reeds jarenlange, dagelijkse praktijk in Scandinavië waartegen ook nooit door de Europese Commissie is opgetreden”, aldus de minister.

Schultz zegt dat ze op termijn wel mogelijkheden voor grensoverschrijdende inzet met LZV’s ziet ontstaan bij België en Duitsland. “Bij  iedere gelegenheid breng ik de optie van internationale ecocombi-inzet aan de orde bij mijn Duitse en Belgische collega’s. Duitsland wil zijn Lang-LKW project vooralsnog beperkt houden uitsluitend nationaal rijdende voertuigen, maar de proeven die in Vlaanderen starten staan ook open voor Nederlandse aanvragers.”

Bron: TTM


« Terug naar nieuws